vineri, 16 octombrie 2009

Sfaturi pentru boboci

Iarasi sunt boboc. Deja incepe sa se invecheasca treaba asta cu bobocul. Incep sa cred ca am o tendinta masochista de a fi vesnic anul 1. Oricum, cica a 3-a oara e cu noroc, deci poate asa o sa fie. Trecand prin asta de atatea ori, m-am decis sa impartasesc putin din experienta mea celor care sunt acum boboci pentru prima oara. Iata ce am invatat eu pana acum despre facultate.

Regulile sunt mai lejere. Ori ca stai in camin ori ca inca stai cu ai tai, te vei bucura de o mai mare libertate. Numai ai nevoie de semnatura parintilor pentru orice cacat, iti poti organiza timpul cum vrei tu, si poti face cam tot ce te taie capul. Daca vrei sa pui un poster mare cu Nicoleta Luciu goala in camera, o poti face fara probleme. Daca vrei sa te culci la 3 noapta in fiecare noapte jucandu-te Pokemon, iarasi o poti face.

Totusi, ai mai multe responsabilitati. Daca incalci vreo regula, tu singur vei suporta consecintele. Numai e mamica si taticu sa te acopere. Tu iti organizezi propriul timp. Daca in liceu te impingeau parintii de la spate sa te duci la ore, aici numai e nimeni. Scoate capul din cur si evaluaza-ti prioritatile daca vrei sa treci anul.

Totul se intampla mult mai repede. Un semestru are 13-14 saptamani. Asta inseamna ca iti vezi profesrul cam tot de atatea ori pe semestru (in cel mai bun caz). Te duci cateva cursuri si dintr-o data te trezesti ca a venit sesiunea si esti la fel de prost ca in prima saptamana. Profita de orice timp ai si incearca sa mai citesti cate un curs sau seminar din cand in cand, cand n-ai altceva de facut. N-ai idee cat de mult o sa te ajute in sesiune.

Nu inveti la ore, ci singur. Majoritatea studiului il vei face singur, nu in timpul cursului sau seminariilor. Incearca sa iei notite clare si sa intrebi profesorul sau colegii daca ai nelamuriri. Daca nu, te vei trezi in sesiune ca nu intelegi nici un cuvant din cursuri si iti garantez ca ceilalti colegi vor fi prea ocupati cu invatatul ca sa stea sa-ti explice tie materia.

Nu e obligatoriu sa te duci la cursuri. Unele cursuri chiar sunt inutile si nu vei invata nimic din ele. Incearca sa-ti dai seama din timp care merita prezenta si nu te obosi cu celelalte.

Profesorii sunt oameni. Invata sa vorbesti cu ei. Unii sunt chiar deschisi cu studentii si te pot ajuta foarte mult. Daca ai vreo nelamurire, intreaba, daca nu-ti place ceva, obiecteaza.


Facultatea e cea mai frumoasa perioada din viata ta. Profita la maxim de anii astia. Iesi in oras, imbata-te, danseaza, fa-ti de cap, iesi cu altii si fa mult sex, pentru ca mai tarziu iti va fi dor de anii astia. Totusi nu uita ca facultatea nu e doar o vacanta gratuita. In definitiv, facultatea este institutia care iti face trecerea de la viata de copil la cea de adult, si profesional si personal.

Succes!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte tare... si adevarat...
Bine mai putin partea cu sexu..:))

Onya spunea...

dupa amar de vreme ai scris acest art mult asteptat de cititor...ce te impiedica sa scriimai des?:P

totuledragoste spunea...

tinere...iti doresc tot ce ti-ai dorit deja TU pentru TINE... urmeaza-ti drumul plin de bucurie si multumire