joi, 4 martie 2010

Despre religie

Tocmai am avut o discutie foarte interesanta cu un credincios, cu un crestin, ca sa zic asa. Discutia a fost, bine inteles, despre religie si despre adevarul bibliei. Omul asta, care nu a citit niciodata biblia, era foarte convins de existenta lui Iisus si despre celelalte "cele sfinta" care sunt in biblie. Argumentul lui principal a fost intr-adevar de necombatut: faptul ca biblia, in ESENTA, nu invata la rau, ci doar la iertare si la respectarea aproapelui. Intr-adevar, nu este un lucru rau sa urmezi aceste invataturi. Face bine la societate in general. E bine sa nu omori, sa nu furi si sa nu-i tratezi pe altii cum nu ti-ar place tie sa fii tratat. Aceleasi principii le am si eu.

Ce mi s-a parut mie absurd este credinta asta oarba intr-o carte despre care nu stii mare lucru decat ca POATE a existat, si sa crezi orbeste ca tot continutul ei este exact ceea ce Iisus, Dumnezeu, Ioan, Pavel sau Matei au vrut sa ne transmita fara sa iei in considerare istoria. Adica, ganditi-va putin la istoria bibliei si cum a ajuns ea in forma asta la noi.

Biblia propriu-zisa a fost probabil scrisa de catre apostolii mentionati acolo, despre care nu prea exista mentiuni istorice. In anul 325, datorita popularitatii acestei religii, Constantin I al Romei a decis sa declare religia crestina o religie oficiala. O mare parte din populatia romana incepuse sa creada in crestinism, dar nu era suficient incat sa adopte crestinismul total in imperiu. Mai erau foarte multi care inca credeau in religia pagana, in elementele naturii sau in zeitatile apuse ale grecilor. Consiliul de la Niceea din 325 n-a fost decat o decizie politica a Romei de a oferi populatiei o religie in care sa creada si cu care sa se multumeasca. Pentru asta, canoanele crestine care existau in vremea aia au fost adaptate religie pagane, la care au fost adaugate elemente din religia greco-romana si putina astrologie si a rezultat BIBLIA pe care o citim si in care credem acum.

Biblia a fost modificata de nenumarate de ori pana in zilele noastre. A fost redactata in Consiliul de la Niceea, a fost modificata odata cu stabilirea papalitatii la Roma, si de nenumarate ori in evul mediu. Si cine stie de cate ori pana in zilele noastre. Si chiar si in zilele noastre, daca cautati putin pe Internet, exista zeci de variante ale bibliei. Ca sa nu mai zic de toate traducerile care exista si care pierd tot sensul cuvintelor originale.

Concluzia mea este ca biblia a fost doar un instrument politic de manipulare a maselor. Si sincer sa sa fiu, chiar a fost un instrument ingenios. Intrebati orice manager sau politician din zilele noastre care cunoaste tot contextul istoric, politic si religios din vremea aia si o sa va zica ca o solutie mai buna nu exista. Trebuie sa recunosc ca Constantin I a fost genial. Tot crestinismul din lumea asta i se datoreaza lui si cred ca crestinii ar trebui sa i se inchine mai mult lui decat lui Iisus. Bineinteles, dupa aia au fost si altii care au contribuit la raspandirea religiei in lume, ca papii, imparatii, mai ales Filip II al Spaniei care practic a pornit Inchizitia si a intarit religia crestina in continent si dincolo de continent(America, Asia, Africa). Toata raspandirea religiei crestine a fost facuta din dorinta de putere si de expansiune. Adevarul e ca Jihadul e un amarat copil nevinovat pe langa gigantica influenta pe care a avut-o crestinismul.

Personal, pot crede in ideea de divinitate, pot crede in cele zece porunci si chiar si in unele invataturi ale lui Iisus. Dar cand cineva imi cere sa cred ca exista un zombi cosmic care era tatal lui insusi si care o sa te tortureze vesnic daca nu crezi in el si nu-l consideri stapanul tau, astfel incat sa-ti salveze sufletul de forta raului pe care a creat-o tot el si a aruncat-o asupra lumii pentru ca o femeie facuta dintr-o coasta a unui om facut de El insusi din lut, a mancat dintr-un pom facut tot de EL si pus la dispozitia lor, parca incep sa devin Toma necredinciosul (mai cititi fraza o data mai rar :p).

Pur si simplu nu pot sa cred intr-o divinitate suprema si cu putere absoluta care creeaza niste fiinte si le inzestreaza cu liber arbitru ca apoi sa le impuna reguli. Adica ceva de genu..."bai, eu v-am facut si puteti sa faceti ce vreti.....dar...daca faceti ce vreau eu ajungeti in rai, daca nu, ajungeti in iad...dar plm..faceti ce vreti voi, ca asa v-am creat." Chiar imi imaginez un dumnezeu din asta care e foarte smecher acolo unde e si din cauza ca se plictiseste, cica..."hai sa fac ceva!!!".. si se facu ceva...oamenii. "Acum, hai sa-mi bat putin pula de ei sa ma distrez." Ii creez intr-un fel, le dau niste reguli pe care nu au cum sa le respecte pentru ca i-am facut in asa fel incat sa nu fie capabili sa le respecte...si dupa aia ma distrez...". Mi se pare sadism. Daca exista dumnezeul asta biblic inseamna ca e un sadic, clar.

Cauzele adevarate ale credintei intr-o divinitate sunt inca misterioase. Inca sunt foarte adanc ascunse in constiinta noastra. Asta nu inseamna ca ele o sa scape de scrutinele stiintei. Totul are o explicatie logica si stiintifica. Si chiar daca nu o stim acum, cred ca, orice ar fi, e mai plauzibil decat o carte scrisa acum 2000 de ani de catre niste politicieni. Pentru ca, sa fim seriosi, nu credem ce zic politicienii nostrii nici la o zi dupa ii vedem la televizor.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Si eu am inceput sa ma indoiesc din ce in ce mai mult de crestinism si de tot ce tine credinta.
Biserica si-a pierdut intreaga esenta, la fel ca si credinta.

Anonim spunea...

Sa fim seriosi..oamenii sunt prosti, iar romanii...sunt cei mai prosti dintre oameni.
Asta e un lucru bun, pentru ca omul prost, dar cu credinta e un om cu frica.
Problema e ca la noi sunt prea multi. Oamenii cu frica sunt usor de controlat.
In ceea ce priveste biblia, nu cred ca asta pe care o avem noi..adica istoria poporului evreu este biblia adevarata... probabil ca o buna parte din ea a ars in Alexandria, sau o tine sub cheie stranepotul vreunui templier...naiba stie...
In schimb preotii....ahhh preotii ar trebui arsi pe rug.
... ma opresc ca presimt ca mai tarziu o sa realizez ca am aberat...:)

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

un singur cuvant : Zeitgeist.